برای ساخت هر مجتمع و ساختمانی، مصالح و قطعات زیادی استفاده میشود که هر یک نقش مهمی را در فراهم کردن شرایط مناسب برای مستقر شدن افراد در آن ایفا میکنند. مهمترین کاری که باید برای تکمیل فرایند ساخت یک مکان از جمله خانه، شرکت و … انجام شود، برق کشی آن و نصب کلید و پریز برق برای مکان مورد نظر است. پریز و کلیدهای برق دارای انواع مختلفی هستند و در طرحهای متفاوتی به بازار عرضه شده و انتخاب آنها با توجه به طرح و رنگ کاملا سلیقهای میباشد.

نصب انواع کلید و پریز در مجتمعها و مکانهای مختلف، باید طبق قواعد خاصی انجام شود و هر کسی توانایی نصب صحیح این محصولات را نخواهد داشت. از جمله انواع مختلف کلیدها میتوان به کلیدهای تک پل، دو پل و همچنین کلیدهای تبدیل، نوع لمسی، هوشمند و کلید کولر آبی اشاره کرد. کارکرد هر یک از این محصولات تقریبا متفاوت است و به همین دلیل، آشنایی با نحوه کار هر یک از این کلیدها برای آگاهی از طریقهی نصب آنها امر مهمی است.
استاندارد نصب قوطی کلید و پریز
برای نصب کردن کلید و پریز باید استانداردها و قواعدی را در نظر گرفت تا بتوان فرایند نصب را به بهترین شکل ممکن انجام داد و از این محصولات به شکل بهینهای استفاده کرد. در واقع استانداردها شامل قواعد و نکات مربوط به نحوه نصب کلید و پریز برق میباشند؛ برای مثال، قواعد مربوط به ارتفاع کلید و پریز برق روی دیوار، از جمله استانداردهایی است که هنگام نصب این محصولات باید در نظر گرفته شود. برای مثال، ارتفاع کلیدهای روشنایی از کف آپارتمان بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر، ارتفاع پریزهای آشپزخانه از کف بین ۶۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر، ارتفاع پریزهای حمام از کف ۱۲۰ سانتیمتر و ارتفاع کلید کولر آبی و گازی از کف برابر با ۱۳۰ سانتیمتر میباشد.

همچنین فاصله جعبه فیوز از لوله های گاز و آب باید حدود ۱ سانتی متر باشد. از طرفی فاصله همه کلیدها از چهارچوب در نیز به طور تقریبی باید حدود ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر باشد. فاصله پریز برق، تلفن و آنتن از کف ساختمان تقریبا ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر است، برای ایمنی بیشتر لازم است تا این فواصل به درستی لحاظ شوند.
نصب انواع مختلف کلید و پریزهای برق
پس از سیم کشی مکان مورد نظر خود، برای تکمیل فرایند برقکاری لازم است که به نصب کلید و پریزهای انتخابی خود اقدام کنیم. مالکان آپارتمان در صورت آگاهی از نحوه نصب کردن کلید و پریز برق، میتوانند دست به کار شوند؛ در غیر این صورت، بهتر است فرایند نصب را به یک برقکار ماهر واگذارد کرد. با استخدام برقکاران و افراد ماهر و پرداخت مبلغ مشخصی برای هزینه نصب کلید و پریز برق، میتوان عملیات نصب را با رعایت استانداردها و به دور از هر گونه کم و کاستی انجام داد. برای نصب انواع مختلف کلیدها و پریزها، اجرت نصب کلید و پریز برق با توجه به نوع این محصولات متفاوت است. در ادامه به بررسی روش نصب انواع کلید و پریز برق میپردازیم.
نمونههایی از کلیدهای برق شرکت پارت الکتریک (Part Electric):
نصب کلید دو پل
از طریق نصب کلید دو پل، میتوان دو لامپ را که دارای مدارهای جدا از هم هستند، بطور همزمان و یا در زمانهای مختلف روشن کرد. برای نصب این نوع کلید برق، ابتدا جریان برق را قطع کرده و سپس با وصل کردن سیمهای فاز و نول به منبع برق و سپس تغذیه ی آنها از جریان اصلی و سپس پیچاندن این سیم ها به دور پیچ های موجود در کلید و محکم کردن آنها با پیچ گوشتی، کار را تکمیل کرده و سپس برق را روشن کرد.

نصب کلید تک پل نیز فرایندی مشابه با کلیدهای دو پل دارد و تنها تفاوت بین این دو، در عملکرد آنها برای روشن کردن چراغهاست؛ به بیان دیگر، با استفاده از این نوع کلید تنها میتوان یک چراغ را روشن یا خاموش کرد. فرضا برای نصب کلیدهای تک پل روکار، ابتدا جهت حفظ ایمنی کار برق را قطع کرده و سپس سیم فاز را قطع کرده و با اتصال سیم نول به پیچ مسی و سپس فاز را به پیچ آهنی متصل میکنیم.
نصب کلید و پریز هوشمند
با استفاده از این نوع محصولات میتوان به راحتی از وسایل هوشمند بهره گرفت و به بهترین شکل ممکن از این وسایل استفاده کرد، از طرفی می توان به این شکل در مصرف انرژی نیز صرفه جویی کرد. برای مثال با نصب کلید و پریز هوشمند، در صورت فراموشی خاموش کردن دستگاه های برقی، میتوان به راحتی این وسایل را با استفاده از گوشی خود خاموش کرد.
نصب کلید پریز لمسی
کلیدهای لمسی نسل جدیدی از کلیدهای برق هستند، که ظاهری متفاوت و جذابتر نسبت به سایر کلیدهای برق دارند. برای نصب این محصول مانند نصب سایر پریزها عمل میکنیم؛ برای شروع سیم برق را از کلید یا پریز برق قدیمی جدا میکنیم و سپس سیم برق را به کلید یا پریز برق جدید متصل میکنیم و در آخر پریز یا کلید را میبندیم. برای این کار به وسایلی مانند سیم چین، پیچ گوشتی دوسو و چهارسو، فازمتر و نوار چسب نیاز پیدا میکنید.

نصب کلید کولر آبی
داخل کلید کولر دو سیم قرار دارد که یکی از آنها سیم خروجی بوده و دیگری ورودی است؛ این دو سیم باید به کابلهایی که در پشت کولر قرار دارد وصل شوند. در نهایت سیم های ارت را به پشت کولر نصب کرده و فرایند نصب کلید را تکمیل میکنیم. بهتر است نصب کلید کولر توسط یک کارشناس و به اصطلاح نصاب کولر انجام شود.

نحوه نصب زنگ ساده
برای نصب کلیدهای زنگ ساده، مانند کلیدهای برق ابتدا جریان برق را قطع کرده و سپس سیم فاز را به شستی متصل کرده و سپس سیم دیگری از داخل شستی به داخل زنگ کشیده میشود و در انتها سیم نول را به شکل مستقیم به زنگ وصل کرده و فرایند نصب به پیان می رسد. در واقع فرایند نصب زنگ ساده نیز تقریبا مشابه با کلید برق است.
نمونه کلیدهای زنگ شرکت پارت الکتریک (Part Electric):
نصب پریز سه فاز
روش نصب پریزهای سه فاز نیز تقریبا مشابه با طریقهی نصب سایر پریزها میباشد؛ با این تفاوت که در پریزهای سه فاز، سیمهایی با چهار یا پنج شاخه در فرایند نصب کردن بکار میروند. این نوع پریزها برخلاف انواع دیگر باید به شکل تکی و مستقل نصب شوند و تماسی با منابع و لولههای برق موجود در نقاط مجاور نداشته باشند. از جمله انواع رایج این پریزها میتوان به پریز سه فاز روکار اشاره کرد.
نکات ایمنی مهم نصب کلید و پریز برق
- به هنگام نصب کردن مکانیزم پریز دقت شود تا بدون هیچ فاصله و یا لقی قرار بگیرد.
- از آنجایی که انشعاب گرفتن از کلیدها یک کار اصولی نیست، پیشنهاد میکنیم که این کار را انجام ندهید و از ملزومات روشنایی انشعاب نگیرید.
- کلید و پریزهایی که به درستی عمل نمیکنند و معیوب شدهاند را هرچه سریعتر تعویض نمایید.
- برای رعایت جانب احتیاط، با دست مرطوب کلید و پریزهای برق را لمس نکنید.
- در صورتی که تجربه نصب کلید و پریز و یا سیم کشی برق را ندارید از افراد با تجربه کمک بگیرید.
- برای نصب پریز برق جدید، مطمئن شوید که گزینه دیگری جز این کار وجود ندارد، چرا که اکثر مواقع با به کارگیری یک سه راهی برق و یا چند راهی میتوانید مشکل کمبود پریز برق را بدون هیچ دغدغهای برطرف کنید.
- به تحمل خط برقی که از آن انشعاب گرفته میشود توجه داشته باشید، به این معنا که اگر از یک خط برق برای لوازم برقی مانند یخچال، ماشین لباسشویی و ماشین ظرف شویی استفاده میکنید، وسیله برقی پر مصرف دیگری را به این خط برقی اضافه نکنید و از خط برقی دیگری استفاده نمایید، تا از بابت توان خط برق مشکلی به وجود نیاید.
- هیچگاه به طور همزمان چندین وسیله برقی را به یک پریز یا سیم رابط وضل نکنید.
جمع بندی
کلید و پریز برق از جمله مهمترین لوازم روشنایی هستند که در انواع مختلفی تولید میشوند. در این مقاله به توضیحاتی در خصوص آموزش نصب کلید و پریز برق اشاره کردیم. از جمله استانداردهای نصب کلید و پریز برق، میتوان به فاصلهی مناسب آن از کف اشاره کرد که به توضیحاتی در خصوص آن پرداختیم. هم چنین در صورتی که مایل هستید در مورد انواع کلید و پریز برق و کاربرد هر یک اطلاعات کاملتری کسب کنید، مقاله معرفی انواع کلید و پریز از سری مقالات برند پارت الکتریک (Part Electric)، در این خصوص میتواند اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار بدهد.