سوکتها ابزاری هستند که امکان برقراری جریان برق بین منبع اصلی و وسایل الکتریکی را فراهم میکنند، در واقع اتصالی با ولتاژ و جریان زیادتری نسبت به پریزهای خانگی معمولی و دوشاخهها به وجود میآورند، از این رو به آنها کانکتور نیز گفته میشود. در این مقاله جامع با انواع سوکت صنعتی برق آشنا خواهید شد. از کانکتور یا سوکت صنعتی میتوان به هنگام انجام پروژههای گوناگون صنعتی، جهت افزایش سطح ایمنی کار استفاده کرد. در کل این محصول یک رابط متصل کننده میباشد که به شبکهی اصلی دستگاههای برقی و یک مدار پر انرژی وصل میشوند. این دسته از محصولات صنعتی در جریانهای گوناگون ۳۲ آمپر، ۱۶ آمپر، ۱۲۵ آمپر و همچنین ۶۳ آمپر تولید و عرضه میشوند. همچنین برای ساخت انواع مختلف کانکتور صنعتی از استانداردهای IP44 و IP55 و IP67 در سطوح حفاظتی بالا استفاده میشود.

انواع سوکت برق صنعتی
این محصولات صنعتی که به عنوان یک کانکتور شناخته میشوند، در انواع مختلفی تولید و عرضه میشوند؛ از انواع مختلف سوکت صنعتی میتوان به نوع سه فاز، نری و مادگی، شبکه و جنگی اشاره کرد که برای ساخت هر کدام باید استانداردهایی را در نظر گرفت. هر کدام از این محصولات متناسب با ولتاژها و فرکانسهای متفاوتی ساخته میشوند؛ نوع نری و مادگیِ این ابزار کاربردهای بسیار زیادی در تولید ابزار الکتریکی دارند. این محصولات دارای مقاومت بسیاری زیادی بوده و طول عمر بالایی دارند و حداقل به مدت ۱۰ سال میتوان از آنها استفاده کرد. رنگها و ظاهری که برای انواع مختلف این ابزار در نظر گرفته میشود، بیان کنندهی ولتاژ اصلی آنهاست؛ برای مثال رنگ آبی نشاندهندهی سوکتهای ۲۲۰ ولت و رنگ قرمز ولتاژ ۳۸۰ را نشان میدهد.
نمونه سوکت صنعتی شرکت پارت الکتریک (Part Electric):
سوکت برق صنعتی
سوکت های صنعتی برق به دلیل امنیت بالا و بیخطر بودن، مورد توجه بسیاری از صنعتگران در کشورهای مختلف قرار دارند. برای ساخت آنها از پلاستیکهایی با کیفیت بالا و ضد آب و حرارت استفاده میشود و به همین جهت میتوان از آنها در شرایطی که حرارت های بالا حاکم هستند استفاده کرد. فرق سوکت برق صنعتی با سوکت معمولی نیز در همین مسئله است؛ برای ساخت نوع معمولی از پلاستیکهای معمولی استفاده میشود.
سوکت صنعتی سه فاز
این دسته از سوکت صنعتی جایگزین بسیار خوبی برای سه شاخهها و همچنین پریزهای سه فاز میباشند؛ ساختمان این محصول به شکلی طراحی شده است که توانایی پشتیبانی جریان برق را داشته ولی در مورد جریانات خنثی این چنین عمل نمیکنند؛ به بیان دیگر بر خلاف نوع تک فاز، فاقد قطب خنثی هستند. دلیل آن این است که، بارهای الکتریکی که در این محصول جاری هستند، به جریان خنثی نیازی ندارند و این عملکرد کاملا مشابه با موتورهای الکتریکی است. سیم سبز بکار رفته در ساخت این نوع محصول جهت کنترل جریان ارت مورد استفاده قرار میگیرند.

سوکت نری و مادگی صنعتی
سوکت های صنعتی نوع نری و مادگی، طبق استانداردهای خاص و در ابعاد مختلف و متناسب با فرکانسهای گوناگون تولید و عرضه میشوند. ممکن است مصرف کنندگان در هنگام استفاده از این محصولات دچار اشتباه شوند، به همین دلیل این کانکتورها با ۱۲ رنج مختلف از ولتاژ ارت عرضه میشوند که این باعث کم شدن استفاده اشتباه از این محصولات میشود.

سوکت شبکه
سوکت شبکه وظیفهای بسیار مهم در برقراری ارتباط و انتقال اطلاعات در دستگاههای مختلف الکتریکی دارند. این کانکتورهای صنعتی که اغلب از جنس پلاستیکهای مرغوب میباشند به قسمت انتهایی شبکه وصل شده و دادهها و اطلاعات را انتقال میدهد. از انواع مختلف این محصول میتوان به نوع RJ45 اشاره کرد که کاربرد بسیار گستردهای در انتقال اطلاعات و برقراری ارتباطات لازم در شبکه های مختلف اترنتی و مخابرات و ساخت تجهیزات شبکه ای برای ابزاری مثل مودمها، کامپیوترها و دیگر ابزارهای الکتریکی دارند. از انواع دیگر این سوکتها میتوان به RJ11 که در ساخت تلفنها استفاده میشود و همچنین نوع RJ48 اشاره کرد.
در واقع اصطلاح سوکت شبکه تمام رابطهای استاندارد شبکه مخابراتی که از آنها برای ایجاد اتصال بین دو سیستم متفاوت داده استفاده میشود را شامل میشود. انواع مختلف سوکت شبکه، اولین بار در یک سیستم سفارش جهانی، تحت عنوان (USOC) توسط کمپانی بل که یک کمپانی فعال در تولید و استقرار شبکه تلفن بود، دستهبندی و تفکیک شدند و به این شکل استاندارد کابل شبکه شکل گرفت. در هر چارچوب و شرایطی، انواع مختلفی از سوکت شبکه با کدهای خاصی در دسترس هستند؛ به طور مثال (RJ11)، (RJ14) و (RJ25) تعدادی از انواع سوکت شبکه هستند که هر یک بسته به طراحی، کاربرد خاصی دارند.

اما اغلب آنچه که در ایران و بین افراد توانمند این حیطه به عنوان سوکت کابل شبکه شناخته میشود، سوکت (RJ45) است. طراحی این سوکت به شکلی است که ۸ پین مسی در آن تعبیه شده امکان اتصال مؤثر کابلهای (CAT5)، (CAT6) و یا (UTP)، (STPF) و (STP) را فراهم میکنند. البته تعیین جزئیات دقیق وضعیت پایههای در سوکت کابل شبکه وابسته به تعیین مدل دقیق آن است. در زیرگروه (RJ45) شاهد دو نوع چینش پایهها (T568A و T568B) هستیم که صد البته این موضوع بر روش سوکت زدن کابل شبکه مؤثر است. در روش سوکت زدن کابل شبکه، میتوان به کمک استریپر، کابل شبکه را از مقطع مناسبی لخت کرده، سوکت کابل شبکه را بر آن سوار کرده و در نهایت اتصال را به طور صحیحی برقرار کرد.
انواع سوکت تلفن نیز شامل کدهای (RJ11)، (RJ12) و (RJ10) میشود. در هر یک از این انواع سوکت تلفن بسته به کدی که دارند، جزئیات ساختاری متفاوتی را شاهد هستیم. از بین انواع سوکت تلفن ، (RJ10) تنها برای شبکه تلفن، (RJ11) برای شبکه تلفن، ADSL و استقرار مودم و (RJ12) در سیستمهای اداری تلفن قابل استفاده هستند.

سوکت جنگی
همانطور که از نام سوکت صنعتی پیداست، چنین محصولاتی در اقدامات و فعالیتهای نظامی و جنگی کاربرد دارند و برای برقراری اتصالات ابزار و وسایل جنگی مثل بیسیم و رادارها و دیگر ابزاری که برای استفاده از آنها به کانکتور نیاز است، کاربرد دارند. برای ساخت این نوع از سوکت صنعتی از آلومینیوم استفاده میشود و همچنین باید اشاره کرد که، جنس پین این محصولات از نقره است و به همین سبب میتوان بر مقاومت و ماندگاری بالای آن با ورود ضربههای محکم و ماندگاری آنها در طول زمان تاکید داشت. مانند سایر سوکت ها، نوع جنگی نیز در ابعاد گوناگون ساخته شده و از انواع مختلف آنها در پینهای ۱ تا ۵۴ ساخته میشود.

سوکت ثابت پارت الکتریک (Part Electric)
این دسته از سوکت صنعتی از شرکت پارت الکتریک (Part Electric) دارای ولتاژ ۲۵۰ ولت و سه شاخه هستند. از جمله مهمترین ویژگیهای این محصول ایمنی بالای آنها برای مصرف کنندگان در برابر خطرات برقگرفتگی و اتصالی برق و همچنین داشتن خروجیهای فاز و نول اشاره کرد. از سوکت صنعتی پارت به شکل گستردهای در مدارهای تک فاز استفاده میشود. همچنین به دلیل داشتن بدنهای محکم از جنس پلاستیکهای مرغوب و باکیفیت، میتوان این محصول را در زمرهی ابزاری با طول عمر بسیار بالا قرار داد. ابعاد در نظر گرفته شده برای ساخت آن ۱۰×۷۵×۲۱۵ میلیمتر میباشد و همچنین دارای بدنهای ضد آب است. برند پارت الکتریک، مفتخر است که اولین تولید کننده انواع محافظ برق، چند خانه و کلید پریز با مغزی سرامیکی در خاورمیانه باشد. محصولات کلید و پریز پارت الکتریک، ضمن بهره مندی از استاندارد های ISO 9001-2008 – استاندارد ملی ایران و همچنین گواهینامه CE در حال صادرات به کشور های منطقه و همچنین کشورهای اروپایی می باشند.

سوکت سیار مادگی پارت الکتریک (Part Electric)
این نوع از سوکت صنعتی که توسط برند پارت الکتریک عرضه می شود، با استاندارد IP44 تولید میشوند و دارای بدنهای ضد آب و مقاوم در برابر عوامل خارجی هستند. این نوع سوکتها در دستگاههای مورد استفاده در کارخانهها و همچنین ابزار جوشکاری مورد استفاده در تعمیرگاهها بکار میروند. با استفاده از سوکت سیار مادگی پارت الکتریک میتوان دستگاههای تک فاز را به راحتی جابهجا کرد. به معنای دیگر این نوع سوکت مانند سایر انواع سیار امکان جابهجایی را برای مصرف کننده فراهم میکند.
سوکت صنعتی پارت الکتریک Part Electric
نتیجهگیری
سوکت صنعتی برق از جمله مهمترین ابزار برای ایجاد اتصالات لازم بین منبع اصلی برق و دستگاههای الکتریکی است. از انواع سوکت صنعتی میتوان به نوع جنگی، سه فاز و نری و مادگی اشاره کرد که در ابعاد مختلف ساخته شده و برای ایجاد اتصالات لازم در دستگاه های جوشکاری و… بکار میروند.
خرید سوکت صنعتی با نیت تجهیز سیستم برقرسانی و مدار برق صنعتی انجام خواهد شد. با توجه به جریان و گاهاً ولتاژ بالای برق صنعتی، بدون استفاده از سوکت صنعتی برای اتصال، نمیتوان از حفظ سلامت شبکه برق مطمئن بود. این سوکتها در دو بخش اصلی نری و مادگی تولید میشوند، امکان انتقال برق با تماس کامل این دو بخش ایجاد خواهد شد.