به وسیله پریز آنتن میتوان سیگنال شبکه های ماهوارهای و تلویزیونی را دریافت کرده و به بهترین نحو به این دستگاهها انتقال داد. هزینهی نصب این پریزها نسبت به نصب آنتن های جداگانه کمتر بوده و فضای کمتری نیز توسط آنها اشغال میشود. به وسیلهی این پریزها میتوان گیرندههای مختلف را به آنتن های اصلی و مرکزی متصل کرده و از این طریق، سیگنال مناسب را دریافت کرد. از جمله مزایای استفاده از انواع پریز آنتن در ساختمان ها و وصل کردن آن به آنتن مرکزی، جلوگیری از نصب آنتن های جدا و بسیار زیاد برای هر واحد و ایجاد ظاهری زشت و ناپسند برای آپارتمان ها و مجتمع ها میباشد؛ چرا که با نصب زیاد آنتن های تلویزیونی و ماهواره ای، ظاهر مجتمع ها به شدت شلوغ خواهد شد. همچنین انعکاس سیگنال آنتن های متعددی که برای واحدهای مختلف نصب شدهاند، باعث ایجاد نویز و پارازیت خواهد شد. از طرفی تعمیرات این پریزها نسبت به آنتن های اصلی کم هزینه تر و به صرفه تر خواهد بود.

انواع پریز آنتن
پریز آنتن در انواع گوناگونی تولید و عرضه میشود. بعضی از انواع این پریزها علاوه بر دریافت و تقویت سیگنال ها برای خود، این سیگنال های دریافت شده را به پریزهای دیگر نیز رسانده و به شکل عبوری عمل میکنند. دستهی دیگر از انواع پریزهای آنتن نیز این توانایی را نداشته و تنها میتوانند سیگنال های مورد نظر را برای خود دریافت کنند. از انواع مختلف پریز آنتن میتوان به پریزهای ماهواره ای TV/SAT (که به آنها پریز آنتن دو منظوره نیز گفته میشود)، پریزهای تکی، ماهواره، تلویزیون، میانی، مرکزی و در نهایت نوع انتهایی اشاره داشت.

به طور کلی روشهای مختلفی برای دستهبندی انواع پریز آنتن وجود دارد؛ از سبک طراحی پوسته ظاهری تا نحوه قرارگیری در مدار پخش. یکی از روشها دستهبندی انواع پریز آنتن که ما نیز قصد رجوع به آن را داریم، دستهبندی بر مبنا تعداد و نوع خروجیهاست. در این دستهبندی شاهد انواع زیر هستیم.
پریز آنتن ماهواره دو منظوره TV/SAT
این نوع از پریز آنتن که به آن پریز دو آنتن نیز گفته میشود، در ابعاد و رنگهای مختلفی تولید شده و در اختیار مصرف کنندگان قرار میگیرد.در واقع این پریز را میتوان ترکیبی از پریز برق، ماهواره یا تلویزیون و آنتن دانست. از مزایای استفاده از پریز آنتن ماهواره، هزینهی مقرون به صرفهی آن و اشغال فضای کمتر توسط آن میباشد. عملکرد این نوع پریز به طریقی است که، سیگنال های ماهواره ای و تلویزیونی به وسیلهی کابل های متصل شده در خروجی این پریزها دریافت شده و به گیرنده اصلی منتقل میشود.

پریز آنتن تکی
این نوع از پریزهای آنتن همانطور که از نام به کار رفته برای آن مشخص است، تنها دارای یک خروجی آنتن میباشد و برای دریافت سیگنال های گوناگون بکار میرود. قیمت مقرون به صرفه و نصب آسان، از جمله نکات و مزایایی است که برای تهیهی این نوع از پریز میتوان به آنها توجه داشت. بکارگیری پریزهای تکی برای دریافت سیگنال های ماهواره ای و تلویزیونی نسبت به استفاده از گیرنده های اصلی، میتواند کاربردیتر باشد. این پریزها در دو اندازهی پهن و معمولی تولید و عرضه میشوند.

به عبراتی در پریز آنتن تکی تنها یک نوع اتصال در دسترس است که اغلب به اتصال آنتن مرکزی اختصاص داده شده و تلویزیون را به مدار متصل میکند.
پریز آنتن دوتایی
این نوع از پریز که پریز آنتن دوبل نیز نامیده میشود، دارای دو سوکت خروجی اصلی میباشند که برای عبور جریان ها و خطوط ماهوراهای و تلویزیونی بکار میروند. طراحی این نوع از پریزهای آنتن به دو صورت انجام میشود؛ گوشههایی با خطوط صاف و گوشهی گرد. از انواع پریزهای دوتایی میتوان به پریزهای آنتن ماهواره ای و تلویزیونی اشاره کرد. همانطور که گفته شد، پریز آنتن دوتایی جهت عبور خطوط ارتباطی و جریان های ماهواره ای و تلویزیونی کاربرد دارد. بدنهی این پریزها، از جنس های مختلف پلاستیک و سرامیکی ساخته میشوند.

به عبارتی در پریز آنتن دوبل شاهد دو نوع خروجی مختلف هستیم. یکی از خروجیها برای ارتباط تلویزیون با آنتن مرکزی است و خروجی دیگر امکان اتصال با آنتن ماهواره را فراهم میکند.
هم چنین در پریز آنتن سه گانه که کمتر نسبت به دو نوع دیگر متداول است، در کنار خروجی آنتن تلویزیون و ماهواره، شاهد یک خروجی اختصاصی برای رادیو(FM) هستیم.
پریز آنتن ماهواره
پریز ماهواره که در انواع مختلف پریزهای آنتن دوتایی و تکی به بازار عرضه میشوند، محصولاتی هستند که با استفاده از کمترین فضا و هزینهی ممکن میتوان آنها را نصب کرده و جهت دریافت خطوط و جریانات ماهواره ای و تلویزیونی بکار برد. بطور کلی مزیت اصلی این پریزها، عدم نیاز بکارگیری مکانیزم های گوناگون مثل ماهواره، آنتن و رادیو میباشد. در نتیجه میتوان در هزینه، انرژی و وقت برای نصب هر یک از این مکانیزم ها صرفه جویی کرد. پریزهای ماهواره ای تک ماژول یا باریک که قبلا به آنها اشاره شد، همانطور که مشخص است دارای مکانیزمی باریک بود و پروت رادیویی در آن قابل نصب نیست.

پریز آنتن تلویزیون
این نوع از پریزهای آنتن برای متصل کردن گیرندهی تلویزیون و یا سایر گیرنده های دیجیتالی به آنتن مرکزی و یا هوایی بکار میرود. مانند سایر انواع پریزهای آنتن، این نوع نیز فرایند نصب بسیار سادهای داشته و از این رو بکارگیری آن برای استفاده از گیرنده های مختلف مناسب و مقرون به صرفه میباشد. بدنهی پریز آنتن تلویزیون معمولا از جنس آلیاژهای بسیار محکم ساخته شده و در برابر ورود ضربات مختلف، بسیار مقاوم است. در نتیجه، احتمال رخداد حوادث مختلف مثل ایجاد ترک و یا شکستگی روی بدنهی آن بسیار ناچیز است. پریز آنتن تلویزیون، عملکردی مشابه با پریزهای ماهواره ای دارد و مکانیزم ساخت هر دوی آنها مشابه است.

پریز آنتن پارت الکتریک Part Electric
اگر نیاز به تهیه پریز دو منظوره مخصوص ماهواره و تلویزیون دارید، پریز آنتن پارت از سری پریزهای پارت الکتریک که در طراحی های متنوعی عرضه می شود، انتخاب مناسبی برایتان خواهد بود. جنس بدنه قاب این پریزها از پلی کربنات بوده و زیبایی خاصی دارد. پلی کربنات دارای استحکام فوق العاده و درخشندگی ویژه ای است که سبب شده محصولات پارت الکتریک Part Electric جلوه زیبایی داشته باشند. علاوه بر این در مقابل ضربه و فشار مقاومت بالایی دارد، بنابراین در اثر ضربه و نیروهای وارده ترک بر نمی دارد. از دیگر مشخصات پریز آنتن های دو منظوره TV/SAT پارت الکتریک، دارا بودن دو خروجی است که امکان اتصال دو سیم مجزا را به شما می دهد.
نمونههای پریز آنتن پارت الکتریک (Part Electric) :
پریز آنتن مرکزی
در هر یک از مجتمع های مسکونی برای جلوگیری از بکار بردن آنتن های ماهواره ای و تلویزیونی بصورت جداگانه برای هر یک از واحدهای موجود، از یک آنتن مرکزی برای دریافت سیگنالهای ماهوارهای و تلویزیونی استفاده میشود و به همین جهت از پریز آنتن مرکزی برای اتصال گیرنده های تلویزیون و ماهواره به این آنتن ها استفاده میشود. تامین سیگنال های مختلف با قدرت زیاد از جمله ویژگی های این نوع پریزها کاربردی میباشد. از انواع این نوع پریز که با توجه به تعداد خروجی های بکار رفته برای آنها تقسیم میشوند میتوان به پریزهای تک خروجی، دو خروجی و همچنین پریزهای سه خروجی اشاره کرد.

پریز آنتن مرکزی تک خروجی زمانی استفاده میشود که، در ساختمان مصرف کننده فقط قصد داشته باشد تا سیگنال آنتن مرکزی از رنج فرکانسی ۵ الی ۸۵۰ مگاهرتز را دریافت کند. به عبارتی با استفاده از این نوع پریز، فقط فرکانس های تلویزیون ملی روی باند UHF و VHF برای دریافت با گیرنده دیجیتال را دریافت می کنند.
فرکانس های پریزهای دو خروجی آنتن مرکزی هم به پریزهای تک خروجی شبیه است. تفاوتی که وجود دارد در خروجی رادیو FM است. با توجه به این که همه ی شبکه های رادیویی ملی با گیرنده دیجیتال قابلیت دریافت دارند، در عمل خروجی FM رادیو پریز دو خروجی کاربردی نیست.
پریزهای سه خروجی آنتن مرکزی، شامل یک خروجی رادیو با فرکانسی مشابه خروجی آنتن، یک خروجی آنتن با بازه فرکانس ۵ الی ۸۵۰ مگاهرتز و یک خروجی SAT فرکانس بالا در محدوده ۸۵۰ تا ۲۵۰۰ مگاهرتز برای دریافت کردن فرکانس کانال های دیجیتال (ماهواره) است. زمانی که بخواهیم یک سیگنال با فرکانس بالا و سیگنالی با فرکانس پایین را دریافت کنیم، از پریز سه خروجی استفاده میشود. به عبارتی
وقتی بخواهیم کانال های ماهواره و شبکه های داخلی را از یک پریز با یک خط اصلی دریافت کنیم، این پریز به کار برده میشود.

پریز انتهایی (ته خط) آنتن مرکزی
از انواع دیگر پریزهای آنتن میتوان به پریز آنتن انتهایی اشاره کرد که با توجه به نام در نظر گرفته شده برای این نوع پریز، میتوان به چگونگی فرایند نصب آن پی برد. در صورت این که در محل مقرر شده برای نصب پریزهای آنتن تعداد زیادی پریز و کلید موجود باشد، در قسمت انتهایی این محل مقرر شده از پریزهای آنتن ته خط و یا همان انتهایی استفاده میشود. مانند سایر پریزهای آنتن، این نوع پریز نیز دارای جنس بدنه ای محکم و مقاوم بوده و در برابر ضربات متعدد دچار ترک خوردگی و یا آسیب نخواهد شد.
زمانی که در یک واحد فقط یک مصرف کننده وجود داشته باشد و از آن پریز به پریز دیگری سیم کشی انجام نشده باشد، و به عبارتی کابل مصرف کننده از پشت اسپلیتر یا آمپلی فایر آنتن مرکزی به مصرف کننده رسیده باشد، پریز آنتن مرکزی انتهایی به کار می رود. از موارد دیگر کاربرد پریز انتهایی آنتن مرکزی، می توان به زمانی اشاره کرد که در یک محل بیشتر از یک پریز در مسیر قرار گرفته باشد. در واقع از این پریز در مکان هایی که مصرف کننده های کمتری وجود دارد و یا واحدها با متراژ کمتر که تنها یک مکان برای قرار گرفتن گیرنده در آن ها پیشبینی می شود، به کار برده میشوند.

پریزعبوری (میانی یا بین راهی) آنتن مرکزی:
یکی از انواع مختلف پریزهای آنتن، پریز آنتن میانی است که از زیر مجموعههای این نوع پریز میتوان به پریزهای ماهواره ای و تلویزیونی اشاره کرد که قبلا به بررسی ویژگیهای هر یک از این پریزها پرداخته شد. این پریزها، دارای بدنهای بسیار محکم و مقاوم در برابر ضربات مختلف میباشد. مغزی این پریزها دارای یک مکانیزم فلزی میباشد که از ۷۰ درصد مس تشکیل شده و همین ویژگی، باعث تمایز این نوع پریزها از انواع دیگر کلید پریزهای قرار گرفته در این دسته میباشد. از آنجایی که افت سیگنال در استفاده از پریزهای عبوری رخ میدهد، کیفیت بدنه و مواد اولیه به کار رفته در ساخت پری، تاثیر چشمگیری در کیفیت تصویر دریافتی خروجی دارد. این نوع پریز دارای امکان انشعاب برای پریز بعدی بوده و برای آخرین پریز در مسیر پریز انتهایی مورد استفاده قرار میگیرد.

پریز آنتن پارت الکتریک Part Electric
به عبارت دیگر، در صورت این که در محل مقرر شده برای نصب پریزها، بیش از یک عدد پریز وجود داشته باشد، از پریزهای آنتن میانی استفاده میشود. در واقع به این شکل که کابل کواکسیال آنتن مرکزی ورودی به واحد ابتدا به ورودی پریز میانی آنتن مرکزی سربندی شده، سپس از خروجی پریز میانی به ورودی پریز بعدی بسته میشود. هم چنین ورودی و خروجی های پریز با فلش های کوچکی بر روی بدنه مشخص میشوند.

نحوه بستن پریز آنتن
برای آشنایی با نحوه ی بستن این پریزها میتوان گفت که بستن پریز آنتن روکار بین سایر انواع پریزهای آنتن مرسومتر از سایر روشهاست. به بیان دیگر بیشتر پریزهای آنتن، به شکل روکار نصب شده و مورد استفاده قرار میگیرند. بطور کلی برای نصب این نوع پریزها، ابتدا باید دقت داشت مکانیزم پریزها به صورت پیچی است یا گیره دار. سپس با وارد کردن سیم آنتن از قسمت ورودی و خارج کردن آن از قسمت خروجی پریز و محکم کردن آن با استفاده از پیچ ها و گیره های موجود در خود پریز و محکم کردن پریز در محل نصب آن روی دیوار، فرایند نصب تکمیل میشود.

جمعبندی
از پریز آنتن برای دریافت سیگنالهای مختلف ماهواره و تلویزیون و انتقال آن به گیرنده های اصلی استفاده میشود. برای بستن پریز آنتن باید توجه داشت که مکانیزم آن به شکل پیچی است یا گیرهدار. از انواع پریز آنتن میتوان به پریزهای دوتایی، تکی، ماهواره و تلویزیون اشاره کرد. همانگونه که اشاره شد پریزها وظیفه دارند تا ارتباط مصرفکنندگان با مدارهای معینی را برقرار سازند؛ به طور مثال مصرفکنندگان برق به مدار برق و تلفن به مدار تلفن. در مورد پریز آنتن اما، این وسیله وظیفه برقراری رابطه وسایل ارتباطی با آنتنهای مرکزی را دارد. به همین علت عموماً به آن پریز آنتن مرکزی نیز گفته میشود. در اغلب موارد و به طور معمول، این ارتباط برای تلویزیون فراهم میشود و به عبارتی بین عامه به عنوان پریز آنتن تلویزیون نیز خوانده میشود اما در برخی از موارد ممکن است در پریز آنتن مرکزی، شاهد سوکت ارتباط رادیو یا ارتباط ماهوارهای نیز باشید. موضوعی که تعیین میکند شما به کدام نوع و شمایل از پریز آنتن نیاز دارید، نحوه سیمکشی و زیرساختهای ساختمانی است که در آن سکونت دارید.
در خرید پریز آنتن باید به جوانب مختلفی توجه شود. بخشی از خرید پریز آنتن ، تحتالشعاع انتخاب پوسته و ظاهر آن قرار داشته و مصرفکننده بدون داشتن دانش فنی بالا، بسته به سلیقه و دلخواه خود میتواند مدل مناسبی را خریداری کند. هرچند در این مورد توصیه میشود تا دکوراسیون کلی منزل در نظر گرفته شود اما در مجموع خرید پریز آنتن از حیث ظاهر یک پدیده تخصصی نیست. اما بخش دیگری از خرید پریز آنتن که در آن باید ساختار مدار آن را مد نظر داشت یک پروسه حرفهای بوده و مستلزم داشتن اطلاعات فنی کافی است. به طور مثال فرد مطلع از مدار آنتن مرکزی باید بسته به امکانات موجود در مورد خرید پریز آنتن دوبل ، تکی یا سایر انواع تصمیمگیری کند و یا فرضا در خرید پریز آنتن ، بسته به مدار باید در مورد خرید پریز عبوری یا پریز انتهایی تصمیم گرفت.